2011. október 23., vasárnap

Halloweeni dekorációk és falatok

Nagyon kényelemsen telt ez a hétvégém. Elég ritkán adódik alkalmam a henyélésre, ezért most igyekeztem minden percet kihasználni. Éppen csak egy valalmiről feledkeztem meg, elkszíteni a halloweeni dekorációnkat.

Sebaj. Ha tökfejekből nem is, tökfilkókból már jól állunk. Amúgy meg van még hátra néhány nap a mulatozásig. Szóval, idő hiányában most egyszerű, de annál látványosabb dolgokat fogok választani.
Ime Nektek is néhány ötlet. Remélem, találtok kedvetekre valót!


A repkedő denevérek könnyen kivághatók fotókartonból.

Ráadásul, ha nagyobb mennyiséget vásárolsz, akkor ezek a kedves egerek is beköltözhetnek hozzátok. Nekem ők a kedvenceim, minden évben járnak nálunk. (Ismerősek?) És nem is egyedül, a púposodó hátú, felálló farkú macskák társaságában.

 A tökfej szintén kartonból készült, és a macskákoz és egerekhez hasonlóan gyurmaragasztóval kerültek fel a, lépcsőre.


De a figurák egy száraz ágról lelógatva is elég jól mutatnak. És külön kiemeli őket a narancssárga rafia.


A vesszőág koszorút pedig Halloween elmúltával könnyen adventi ruhába öltöztetheted.


A kertben (ha van) alakíts ki egy hangulatos kis zugot. Ehhez használd a színes faleveleket is, mert a természet színei ősszel káprázatosak.


A fekete-naracs kreppapír pillanatok alatt halloweenesíti a cserepeket. Az sem baj, ha kiszáradtak már esetleg belőlük a viárgok. Helyettesítsd őket faágakkal, levelekkel, kövekkel.

Vállalj be néhány konzerves gyorsvacsorát a jövő héten, és a kiürült dobozokból szög, kalapács és egy szál drót segítségével ilyen kertimécseseid lehetnek. Figyelem: a mintát rajzold elő ceruzával, festéshez pedig a spray festékkel boldogulhatsz a legkönnyebben. Nekem egy fehér szellemes párosítással is bejönne a denevéres.

Gondoltad volna? A kerti kőedényre elég két szemet ragasztani, máris félelmetes szellem válik belőle.

Na, jó. Szerintem ennyi dekorálgatás elég is lesz. Jó, ha a felére jut időm! Szokás szerint libbentek majd néhány fekete terítőt és narancssárga szalvétát az asztalra, arra meg pár ocsmány fekete pókot. Aztán irány a konyha, mert ugye valami kaját is kell gyártani. Kezdésnek, már rögtön reggel mondjuk, valami ilyesmit.


Na, mit gondolsz? Ebből a pohárból szerintem minden gyerek pillanatok alatt legurítaná a tejet vagy kakaót. Kellék: üvegpohár, fehér üvegfesték, fekete kontúsfesték. Mind van itthon, megcsinálom!


      
Ez sem rossz! Szénhidrátszegény hamburger :-) és töltött töknek álcázott töltött kaliforniai paprika.

  
A mogyorókörmű sült ujjat, mint sós rágcsit direkt kihagytam, így most már senki ne fintorogjon a répakezű túrókrémen. Ha nem is szép, legalább egészséges! Mint ahogy az alma is.

Múmiavirsli. A gyerekek kedvence lesz ez is. Ráadásul ők is tekergethetik. Fagyasztott levelestésztából pillanatok alatt elkészül. 

Mennyire egyszerű, és mégis milyen ötletes. Nyalókából így lesz szellem!


Ezek a pókok akár pilótakekszből is készülhetnek. A lábukhoz használhatsz "medvetalpat".

Póksütik profiknak!

Csontváz keksz időmilliomosoknak.

Huh. Úgy érzem, megéheztem. Nem is kicsit. Te is?

Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.




(forrás)



2011. október 21., péntek

A nejlonzacskók új élete

Bár nekik az az egy is örök. Sajnos! Így inkább azt írom: nejlonzacskó újrahasznosítás az iskolákban. Van kedved számolni egy kicsit? OK. Akkor arra kérlek, saccold meg, hány nejlonzacskót használtál már el idén a tízórai vagy az uzsonna becsomagolására. Na?
És ha most azt mondanám, idén már csak hármat fogsz, akkor elhinnéd nekem? Tegyél próbára!

Íme egy zseniális ötlet, hogy visszafogd ennek a soha le nem bomló átoknak a felhasználását, és újrahasznosítsd a kamrádban felgyülemlett (vagy akárhová máshová betuszkolt)  gyűrött zacsihegyeket. Az ötlet sajnos nem sajátom, Chica és Jo fejéből pattant ki, viszont a babérokat garantáltan Te arathatod le.


Válassz 3-4 tetszőleges nejlonszatyrot vagy nagyobb zacskót, és vágjál belőlük kb. 30x30cm-es négyzeteket. Ez a méret egy átlagos szendvics becsomagolására elég. Ha nagyétkű a gyerek, növésben van vagy épp szerelmes, akkor bátran vágjál nagyobbakat!


Két sütőpapír (vagy zsírpapír) között helyezd egymásra a kivágott négyzeteket. Állítsd a valasót kb. közepes hőmérsékletre, és óvatosan olvaszd össze a zacsikat.


Ha feliratos volt a zacskód, akkor állíts össze a betűkből egy kedves vagy vicces üzenetet, és az előzőleg leírt módon azt is olvaszd rá a négyzetekre.
  


Most áss elő szanálásra váró kinőtt blúzt, foltos-kilukadt konyharuhát, bármilyen színes anyagmaradékot. Vaaaaagy, ha van miért, akkor eljött az időd, törleszthetsz: célirányosan csak a férfiingek között keresd a megfelelő mintát! Saaaajnos nekem sincs más választom, mert a szeptemberi garázsvásárunkon kiárusítottam az összes maradék anyagot és kinőtt rucit.
Szóval, ha bármi áron is, de megvan az anyag, akkor egy ujjnyival nagyobbat vágj belőle az összeolvasztott négyzetnél. Hajtsd vissza, tűzd le, és máris jöhet a varrógép.

   

 Most a sarkokhoz, a mintának megfelelő elrendezésben öltögess fel egy-egy tépőzárat.


Tadadadaaam! Elkészültél! Hogy tetszik? Szerintem a gyerekek imádni fogják, és futótűzként terjed majd a sulikban:-)


 Lehet, hogy keresel még egy inget abban a szekrényben?

 

Megérné keresnünk! Mert a guszta kis szendvics után bocsánat, de most jön a feketeleves: Egyes becslések szerint évente 4-5 trillió(!) nejlonzacskó kerül forgalomba a világban -bevásárlószatyor és szemetes zsák formájában. Azon túl, hogy soha le nem bomlik, sokkal nagyobb gondot okoz, hogy a zacskók többsége el sem jut a szemétlerakókig. Felkapja őket a legkisebb szél is, fennakadnak fákon, kerítéseken, bármin, és sajnos állatok tömegének okoztak már halált.


Tudom, hogy textil bevásárlószatyrot is vihetünk magunkkal. Mint ahogy viszek is mindig. De a kiflit, zsömlét, kenyeret szinte alig lehet olyan helyen venni, ahol papírzacskó van mellé kitéve. És valljuk be, elkerülhetetlen ezeknek a szatyroknak, zacskóknak az otthoni felhalmozódása.

Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.


(Azt hiszem az "inges sorral" a pasi olvasótábor ezennel kilőve. Szerinted is? Igyekszem majd valahogy visszacsábítani őket!) 

2011. október 19., szerda

Pillepalack újratöltve!

Megszámoltad már valaha is, hogy hány mütyűr-kacatot halmoz fel a gyereked maga körül? Akár csak egy hét alatt is :-) Olyan dolgokra gondolok most, amik igazából semmire sem jók. Na persze, nekünk. Ellenben nekik? Minden egyes darab kincset ér! Szóval, megszámoltad már? Biztos vagyok benne, hogy nem. És abban is, hogy ezeknek sosincs igazi helyük.
Mint ahogy nálunk sincs! Mert ezek mindig csak vándorolnak és vándorolnak és vándorolnak a lakásban... hol egyik, hol másik asztal, kanapé, szőnyeg, polc lesz átmeneti bázisuk, de leginkább mindig útban vannak. S ha már nem tudom tőlük a reggelit sem az asztalra kitenni, akkor bizony helyzet van. Ziccer helyzet. Azt meg nem tudom kihagyni! Elég, ha szegény gyerek hátat fordít, vagy csak éppen elmélázik egy pillanatra -mondjuk miközben szippantás helyett habosra fújja a kakaót a szívószállal-, én kíméletlenül törlesztek az invázióért, és huss: egy maréknyi kacat máris a kukában köt ki. Na de addig...

Most viszont itt a megoldás!  Te is kegyelmezz meg néhány pillepalacknak, és kivételesen ne taposd laposra.

margemagtoto:

Did you know that 80% of plastic bottles aren’t recycled? What to do with those landfill hogs? Green Upgrader posted this adorable coin purse made from two recycled 20 oz. soda bottles. They also give additional soda bottle crafting suggestions - cut bottle lengthwise for a clutch, anyone?  [download instructions here] [PET bottle purse FB page] [via best of diy] [designed by]

Keress egy cipzárt, és adj egy újabb esélyt a palacknak . Meg a gyereknek is!



Használhatja simán kacat tárolónak, de tehetsz rá pici szemeket, és a színek kombinálásval a világoskékek lehetnek halak, a zöldek békák, a narancssárgák aranyhalak vagy akár cukrot rejtő tökök halloweenre.



De magadról se feledkezz meg. Tegyél bele cérnát, gombot, gombostűt, szöget. Minden olyan apróságot, amit idáig a gyerek kacatjaihoz hasonló módon tároltál:-)

Ez például egy eléggé csajos darab. Jól elférnek benne a hajgumik és az apró csatok. Vagy a gyöngyök, illatos radírok, út szélén talált kavicsok. Vagy bármi, aminek számunkra, hitvány felnőttek számára még neve sincs. Csak terjedelme!


De két kicsi rózsaszín vagy fehér masni-füllel simán kinevezhetjük akár húsvéti nyuszinak is. Már csak a pocakját kell feltölteni színes csokitojással.

Vagy mit szólnál hozzá, ha arany vagy fehér cipzárral kerti karácsonyfadísz lenne belőle? Töltsd meg tobozzal vagy a cipzárral megegyező színű karácsonyi girlanddal, és máris akaszthatod a fenyőre. Még a Mikulás üzenete is elretjhető benne!

Aki pedig mostanában elhanyagolta a szelektív gyűjtő látogatását, egy percig se bánkódjon. Keressen inkább egy szélesebb karácsonyi szalagot, és fűzzön fel 24 cipzáras palackot adventi naptárnak. Ebben legalább valóban el lehet rejteni egy szaloncukornál nagyobb ajándékot is. Ráadásul a mézeskalácsot is puhán tartja, így azzal feltöltve ajándéknak sem rossz ötlet.

És végül, de nem utolsó sorban néhány elkeserítő statisztikai adat. Magyarországon évente közel másfél milliárd pillepalack kerül forgalomba, melynek alig 8%-át tudják csak újrahasznosítnai.

Szóval, vagy kerülgetjük a kacatot, vadászva tovább a megfelelő pillanatra, vagy keresünk egy cipzárt és két kiürült palackot.
Te melyikre voksolsz?

Ha valaki kedvet kapott, és kreált egy ciprázas tárolót, akkor küldje el a képet, hogy megoszthassam az ötletét a többiekkel is!

Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.