2011. november 24., csütörtök

Advent fényei

A hétvégén kigyulladnak az első gyertyák, így most mindeki adventi koszorú lázban ég. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindekinek van is ideje koszorúalap és egyéb szükséges kellékek után rohangálnia. Éppen ezért, ha idén az őrült rohanás helyett valami egészen mást szeretnél, és lemondasz a hagyományos adventi koszorúról, akkor itt most kedvedre szemezgethetsz. Próbáltam összeszedni néhány olyan ötletet, ami koszorúalap nélkül is könnyen elkészíthető.

Rögtön elsőre itt van 3 variáció spray festett üvegekre. Te fesd meg az üveget, a gyerkőc pedig ragassza fel a címkét és dekorálja a tálcát. Persze vannak nálam bátrabbak is, tudom. Náluk a gyerkőc is festhet spray festékkel, nálunk ez kizárt! Én zártam ki, és nagyon :-)
Na jó, nem vagyok ám ilyen gonoszmostoha. Ime a nálunk is működő gyerekbarát verzió: nem kötelező ám spray festékkel festeni. Választhatsz bármit, akár temperát vagy sima akrilt is a rajzfelszerelésből.





Viszont ennek az illatos kompozíciónak az elkészítésébe az én örökmozgó fiaim is bártan bevonhatók mindenféle korlátozás nélkül. És ha a megolvadt gyertyába még egy csepp szegfűszeg vagy narancs olajat is cseppentünk, akkor tökéletes lesz az összhatás. 



Ezeket meg egyszerűen imádom! Fogjatok meg egy kupac újságpapírt, nedvesítsétek meg egy kissé, és kezdjétek el tekerni-sodorni. A kisebbeknek ez már önmagában jó móka. (Most én is örülök, mert rég nem látogattam meg a szelektív gyűjtőt, és csak úgy tornyosul a reklámújság kupacunk.) Tekerjétek, sodorjátok jó tömörre, nedvesítsétek, hosszabítsátok meg egy újabb adaggal, végül formázzátok koszorú alakúra, és a jól benedvesített végeket dolgozzátok össze, aztán tegyétek félre megszáradni. Most jöhet rá egy megunt, megnyúlt, cipzárba bekadt és elszakadt sál, néhány kedves dísz és a gyertyák.




Nekem az úszógyertyás és a csipkés-kishercegnenős mécsesek is nagyon bejönnek. Az előbbinél a gyerekeknek a pancsolás, az utóbbinál pedig a ragasztás lesz jó foglalatosság. Ráadásnak mindkettőt felfoghatjuk készségfejlesztő játéknak is. Ha eddig nem tudtak volna, most megtanulhatnak csomót és masnit kötni. (Még a végén úgy belejönnek, hogy talán én is vehetek már nekik fűzős cipőt!)




És mit szóltok egy ilyen verzióhoz? Vagy csak nálam szokott előfordulni, hogy néha ki-kiszárad egy növény? És nem feltétlen kell feketére festeni a cserepeket. Ráadásul a fillérekért kapható ételfesték is pillanatok alatt új ruhába öltözteti őket. Ecset helyett akár egy darab szivacs segítségével is!

 

Na jó, ha se cserép, se üveg, se sál, és úgy érzed, végképp nincs se időd se energiád semmire... Akkor csak ugorj be az első virágboltba, vegyél tobozgyertyát, és hidd el, így is mindenki irigykedni fog az adventi fényeitekre, nemcsak a gyerkőcöt bűvölöd el vele!


OK, nincs mindenhol tobozgyertya, tudom. De úgyis a hangulat a legfontosabb, az pedig csak rajtatok múlik! Ime erre is néhány jó példa:


  


  

Vagy időzavar ide vagy oda, esetleg mégis-mégis kedvet kaptál? Akkor látogass el most szombaton délután a Wekerlei Kultúrházba , és készítsetek velem együtt igazi adventi koszorút. Még mézeskalácsot is süthettek -akár egy pohár forralt bor mellett.

Na, sikerült valami kedvetek valót találni? Remélem! Képet kérek-kérek-kérek az otthoni alkotásokról! :-)

Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.

(fotók: pinterest)

1 megjegyzés:

madilla írta...

Számozott gyertyás gyönyörű és ötletes!