2012. április 3., kedd

Elkészült a csipketojásfa

Mit tesz az örök optimista, ha a frissen mosott, illatos csipkefüggönyébe belekap a szél, és jócskán megszaggatja, ráadásul néhány lukat is hasít bele a közeli szilvafa? Az anyagmegmaradás elvén -mármint, hogy semmi nem vész el, csak átalakul- készít belőle csipketojásokat. Így esett, hogy nálunk idén a festett tojások helyett csipkés került az asztalra.


Előkészületek:
1. Készüljetek a tavaszi nagytakarításra. Mossátok ki a kedvenc csipkefüggönyötöket, és teregessétek -hozzám hasonló amatőr módon!- a lehető legközelebb a szilvafához. (A szilvafa helyettesíthető ereszcsatornával, almafával, bármivel, amibe a függöny a szárítókötél közelében beleakadhat.)
2. Amikor a szél már jócskán megtépázta, kezdjetek el sopánkodni, aztán ragadjatok ollót.


Láthatjátok, eddig szinte maguktól mentek a dolgok! Mostantól viszont már elkél egy kis beavatkozás:-)

Vágjátok a tojás méretének megfelelő darabokra a függönyt, majd áztassátok öt-tíz percre keményítőbe. Utána fektetve szárítsátok meg.

Aztán készülhet a tojás sablon, és jöhet az olló. Érdemes az amúgy már semmire se jó függönyt úgy feldarabolni, hogy minél változatosabb minta kerüljön a tojásokra.

Már csak kis szalagot és aksztót kell varrni rájuk.

Ilyenek lettek! Viszont maradt még jócskán a függönyből, így gondoltam egy nagyot, és...

...vágtam egy nyuszi sablont is, amivel csipkésítettem egy befőttes üveget.

Persze a csipkésítést itt is megelőzte a keményítés, a szárítás és a sablon kivágása.


Na, most már tényleg várhatjuk a nyuszit!

Nem mondom, hogy nem kaptam agyvérzést, mikor először megláttam a szilvafa ágaba kapaszkodó, szétszakadt függönyt. Azt viszont igen, hogy ennek ellenére mégis jól sült el a dolog. Mert egy elhibázott teregetés kapcsán elkészülhetett ez az igazi kis romantikus, csikpés tojásfa.

Na, kinek van kedve függönyt mosni, teregetni...?

Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.

Nincsenek megjegyzések: