2012. január 2., hétfő

A farsangi ló esete a gyapjúzoknival

Épp hogy véget értek a tömény zabálásokat követelő ünnepek, máris jön egy újabb. Nálunk mindig hatalmas zsongás övezi a farsangi időszakot. Talán azért, mert ezek a mi almáink tényleg elég közel estek a fáikhoz! Naponta rukkolnak elő újabb és újabb ötletekkel, hogy minek is ötözzenek be a jelmezbálon.

Még gyermektelen múltamban, amennyire vissza tudok rá emlékezni -ÉS MOST IS!- ilyentájt már alig vártam, hogy én is álarcot ölthessek. Szintén gyermektelen barátnőimmel évről-évre rendszeres látogatói voltunk a Velencei Karneválnak. Általában nem cifráztuk túl a dolgot, befizettünk egy 3-4 napos buszos útra, és csak annyi cumót vittünk magunkkal, ami egy kisebb kézitáskában is kényelmesen elfér -az álarcunk mellett! No meg egy laposüveget, számolván a buszos út és a februári időjárás kiszámítható kellemetlenségeivel. Az utazás minden évben az inkább kihagynám kategóriát képviselte, ellenben az néhány nap a karneváli forgatagban mindenért kárpótolt minket. Olyan energiatöltettel érkeztünk haza -a grappa szállítmányokról nem is szólva-, amitől simán fél méterrel a föld fölött járkáltunk tavaszig. OK, lehet, hogy én kissé elfogult vagyok, de számomra Velence karnevál nélkül is maga a csoda. Egy ékszerdoboz, ami mindig elkápráztat a múltjával, a jelenével, a színeivel, az illatával, az ízeivel, utánozhatatlan önmagával...

Na jó, még mielőtt karneváli beszámolóba fordulna a farsangi ló esete, gyorsan meghúzom a gyeplőt, és visszakanyarintom a paripát a gyapjúzoknihoz.

A szükséges kellékek: egy fél pár zokni, töltet, fonal a sörényhez és a szájhoz, valamilyen fülnek való pamut vagy filc (akár egy kinyúlt, kiszakadt póló is megteszi), egy darab bot, ragasztópisztoly, tű és cérna, horgolótű, esetleg két gomb.

Tömjétek ki a zoknit, és ideiglenesen kössétek be az alját, míg el nem készül véglegesen a fejrész.

Horgoljatok egy szájnak való darabkát a fonalból és kettő kisebb darabkát az orrának, majd varrjátok föl a zoknira. Az ügyesebbek egyből rá is horgolhatják.

Varrjatok vagy ragasszatok fel két szemet.  De készülhetnek a szemek két gombból is. Akkor viszont kitömés előtt érdemes már felvarrni!

A zokni sarkánál a fonalból készítsétek el a ló sörényét.

Igazgassátok el a sörényét és varrjátok vagy ragasszátok fel a saroknál a füleket.

Most óvatosan bontsátok ki az ideiglenes elkötözést a zokni alján, dugjátok bele a botot, és jó erősen kössétek össze a fonallal. Érdemes a bot végét egy kicsit beragasztózni, mert így a bot a töltethez és a zoknihoz is hozzáragad, és biztos nem fog kicsúszni.

Legvégül pedig a fonalból készítsétek el a gyeplőt, amit a bothoz kell kötözni.

És íme, a lovarda! Indulhat a seriff vagy a cowboy a jelmezbálba, esetleg a szülinapi western party vagy akár a lóverseny.

Biztos észrevettétek, kicsit lelassultam az ünnepek alatt. Na persze, mert főként a közös programokra, a nagy játékokra és a nagy zabálásokra koncentráltam. De most ezzel a poszttal szeretném megköszönni Mindannyiótoknak, hogy ezt a féléves blogot mára már közel HÉTSZÁZAN olvassátok, s hogy egyre több visszajelzést, fényképet a saját alkotásaitókról és ötletet is kapok tőletek. Remélem, idén sem lesz ez másként! Én igyekezni fogok:-)


Ajánlom ezt a posztot:
- Mindenkinek, akinek akad egy szabad órája és legalább fél pár használaton kívüli zoknija.
-Traceynek, a tavaszi Zöld Szombat télbúcsúztató-tavaszváró programjaként.
- Antóniának, mert már övé a csodaszép buranoi csipkenapernyőm, amibe az egyik karneváli turném alatt sikerült beleszerelmesednem.
- Állandó karneváli útitársaimnak: Szilvinek, Kicsibének, Andinak és Fannynak. Azaz gyermekes és gyermektelen barátnőimnek. Előbbikenek, mert úgy érzem éppen elég nagyok már a gyerekeink és elég rutinosak már az apukák is ahhoz, hogy négy napot nélkülünk tomboljanak. Utóbbiaknak pedig, mert mostanában ritkán sikerül összefutnunk, és ha nekik is lesz gyerekük, akkor még ritkábban fog. Csajok, újra itt az ideje a csomagolásnak!
-No és azon barátnőimnek is, akik újonnan szeretnének csatlakozni a szigorúan pasimentes velencei rekreációs túránkhoz.
-És vegül, de nem utolsósorban a volt pasimnak, aki mára már a férjem és almáink fája, és aki tisztában van vele, mit tud kihozni egy nőből, ha kipiheni magát:-)

Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.


(forrás)

Nincsenek megjegyzések: