2011. október 21., péntek

A nejlonzacskók új élete

Bár nekik az az egy is örök. Sajnos! Így inkább azt írom: nejlonzacskó újrahasznosítás az iskolákban. Van kedved számolni egy kicsit? OK. Akkor arra kérlek, saccold meg, hány nejlonzacskót használtál már el idén a tízórai vagy az uzsonna becsomagolására. Na?
És ha most azt mondanám, idén már csak hármat fogsz, akkor elhinnéd nekem? Tegyél próbára!

Íme egy zseniális ötlet, hogy visszafogd ennek a soha le nem bomló átoknak a felhasználását, és újrahasznosítsd a kamrádban felgyülemlett (vagy akárhová máshová betuszkolt)  gyűrött zacsihegyeket. Az ötlet sajnos nem sajátom, Chica és Jo fejéből pattant ki, viszont a babérokat garantáltan Te arathatod le.


Válassz 3-4 tetszőleges nejlonszatyrot vagy nagyobb zacskót, és vágjál belőlük kb. 30x30cm-es négyzeteket. Ez a méret egy átlagos szendvics becsomagolására elég. Ha nagyétkű a gyerek, növésben van vagy épp szerelmes, akkor bátran vágjál nagyobbakat!


Két sütőpapír (vagy zsírpapír) között helyezd egymásra a kivágott négyzeteket. Állítsd a valasót kb. közepes hőmérsékletre, és óvatosan olvaszd össze a zacsikat.


Ha feliratos volt a zacskód, akkor állíts össze a betűkből egy kedves vagy vicces üzenetet, és az előzőleg leírt módon azt is olvaszd rá a négyzetekre.
  


Most áss elő szanálásra váró kinőtt blúzt, foltos-kilukadt konyharuhát, bármilyen színes anyagmaradékot. Vaaaaagy, ha van miért, akkor eljött az időd, törleszthetsz: célirányosan csak a férfiingek között keresd a megfelelő mintát! Saaaajnos nekem sincs más választom, mert a szeptemberi garázsvásárunkon kiárusítottam az összes maradék anyagot és kinőtt rucit.
Szóval, ha bármi áron is, de megvan az anyag, akkor egy ujjnyival nagyobbat vágj belőle az összeolvasztott négyzetnél. Hajtsd vissza, tűzd le, és máris jöhet a varrógép.

   

 Most a sarkokhoz, a mintának megfelelő elrendezésben öltögess fel egy-egy tépőzárat.


Tadadadaaam! Elkészültél! Hogy tetszik? Szerintem a gyerekek imádni fogják, és futótűzként terjed majd a sulikban:-)


 Lehet, hogy keresel még egy inget abban a szekrényben?

 

Megérné keresnünk! Mert a guszta kis szendvics után bocsánat, de most jön a feketeleves: Egyes becslések szerint évente 4-5 trillió(!) nejlonzacskó kerül forgalomba a világban -bevásárlószatyor és szemetes zsák formájában. Azon túl, hogy soha le nem bomlik, sokkal nagyobb gondot okoz, hogy a zacskók többsége el sem jut a szemétlerakókig. Felkapja őket a legkisebb szél is, fennakadnak fákon, kerítéseken, bármin, és sajnos állatok tömegének okoztak már halált.


Tudom, hogy textil bevásárlószatyrot is vihetünk magunkkal. Mint ahogy viszek is mindig. De a kiflit, zsömlét, kenyeret szinte alig lehet olyan helyen venni, ahol papírzacskó van mellé kitéve. És valljuk be, elkerülhetetlen ezeknek a szatyroknak, zacskóknak az otthoni felhalmozódása.

Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.


(Azt hiszem az "inges sorral" a pasi olvasótábor ezennel kilőve. Szerinted is? Igyekszem majd valahogy visszacsábítani őket!) 

2 megjegyzés:

Réka írta...

Szeretném kérdezni, hogy van aki kipróbálta és sikerült megcsinálnia?
Nem találom el a vasalóval azt a hőfokot ami összeolvasztja a zacsikat. Ötlet?
Köszönöm, Réka

krisztallinn írta...

Inkább közepes, mint magas hőfokon kezd el próbálni, és fokozatosan emeled a főkofot. De lassan! Mert a túl forrótól összeugrik, nem összeolvad.