2011. november 15., kedd

Madáretető a téli napokra

Ha szépen lassan is, de megérkezett a hideg. Igazából szeretem is, meg nem is. Egy biztos, imádom a teraszajtón át nézni, ahogy ellepik a kertet a csipegető, éhes kismadarak.

A mi madárkánk

Ne felejtsetek el Ti sem gondoskodni róluk! Íme néhány ötlet, hogyan készíthettek a gyerekekkel közösen egyszerű madáretőket és madáreleséget:

1.
bird-feeder.gif

bird-seed-feeder.gif
Ha elfogyott a mag: üveg kihúz, kistálka kivesz, etető leakaszt és megfordít, üveg feltölt, etetőbe visszatesz, tányér az üveg szájához szorít, visszafordít, felakaszt.

2.

Ha egyszerűbb megoldást szeretnétek, akkor fogjatok egy pillepalackot és 2-3 fakanalat. Ime! Ebből a típusból minden fára készíthettek egyet:-)

3.
Használd fel a megmaradt tököket is!

  Vágd ketté a tököt és, kaparjátok ki jól a beésejét.Ne fúrjátok át, mert túl nehéz lesz feltöltve! Alulról kössétek át erős spárgával, és így függeszétek fel.


   Töltsétek fel magokkal, és már jöhetnek is a madarak!

4.

    Készíthettek madárcsemegével díszített koszorút is. Szerintem nagyon szép!

 5.
Akinek van otthon kuflósütője, az pedig bátran vágjon bele az óriás magkoszorú készítésébe.

Figyelem!
 A beolajozott formát csak az 1/3 részéig töltsétek fel a masszával, különben túl nehéz lesz!

2011_07060017


6.
A különböző formájú madáreleségeket egy kis szalaggal vagy zsinórral akár önmagában is felköthetitek a fákra.
 mixing up the gelatine and birdseed for our birdseed cakes
Összekever...


...megtöm...
Vagy ilyenkor nyomjátok bele a zsinórt, vagy most készítsetek rá hurkapálcikával egy lukat, amin majd átfűzitek a szalagot.


pretty birdseed cakes for the birds
...felakaszt!

Az elkészítése igen egyszerű, és a vele járó pancsolást, gyúrást imádni fogják a gyerekek. Ráadásul karácsonyi ajándéknak is megteszi :-)

És végül 2 recept a magokhoz. Van, aki a kukorica sziruposra (Tesco) esküszik, és persze van, aki a sima zselatinosra. Nekünk ez utóbbi simán bejött!

recept 1.:
Egy csomag tortazselatint feloldunk 1 bögre forró vízben. Egy keverőtálban hozzáöntjük a magokat, jól összekeverjük, formákba töltjük, jól megnyomkodjuk(!!), és várjuk, hogy megszilárduljon.

recept 2.:
3 dl liszt
2dl víz
1 csomag zselatin
3 evőkanál kukorica szirup
szüksgé szerinti madáreleség (kb. 5-6 bögre)
A magok kivételével minden egyebet egy nagy edényben összemelegíteni. Érdemes a zselatinos vízzel kezdeni a folyamatot, aztán beletenni a többit. Utána mehetnek a magok bele, és jól összekeverni az egészet.

Na jó, még egy utolsó utáni ötlet, de csak mert annyira-annyira maszatolós, hogy ezt nem lehet kihagyni.Üres guriga beken natúr mogyoróvajjal. Konyhai aprítóban bármikor készítheted otthon is, pépes állapotig kell nyomni a gombot:-)


Magokban meghemperget. Jól rányomni...... és már mehet is a faágra!

Ti mivel szoktátok etetni a madarakat? Remélem, kedvet kaptatok a hétvégi maszatoláshoz!

Aki ráér november 19-én, most szombaton délután, és szeretne kicsit jobban megismerkedni a téli madáretetés fontosságával, az a kenyérlepény sütés mellett személyesen is készíthet velem madáreleséget  A Wekerlei Kultúrházban .

Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.(Képek: TipNut)

1 megjegyzés:

Lilla írta...

Szia!
Olyan kérdésem lenne, hogy a sima zselatinos madárkalácshoz mennyi magot használtál? Oda is kb 5-6 bögrényit?

Előre is köszönöm a választ!